Įrašai

Arabica – pasaulio kavos karalienė, slepianti skonio lobius

Arabica – pasaulio kavos karalienė, slepianti skonio lobius
Nors kava šiandien – tai neatsiejama daugelio mūsų kasdienybės dalis, nedaugelis susimąsto, kokia įvairovė slypi šio gėrimo pasaulyje. Vienas iš ryškiausių kavos žvaigždyno šviesulių – Arabica rūšis. Tai ne tik populiariausia, bet ir viena seniausių auginamų kavos rūšių pasaulyje, vertinama dėl savo švelnaus skonio, subtilaus aromato ir elegancijos, kurią galima lyginti su geriausiais vynais ar šokoladais.

Kas yra Arabica?

Arabica – tai rūšis, kilusi iš Etiopijos aukštikalnių, kur laukiniai kavamedžiai natūraliai augo dar prieš tūkstančius metų. Būtent čia prasidėjo kavos istorija, o Arabica tapo pagrindu tam, ką šiandien vadiname kavos kultūra. Nuo 7 a. Arabica paplito į Jemeną, o vėliau per arabų pasaulį į Europą ir visą likusį pasaulį.

Arabica (botaniškai – Coffea arabica) sudaro apie 60–70 % pasaulinės kavos gamybos. Ši rūšis auga aukštumose – dažniausiai 900–2000 metrų virš jūros lygio, reikalauja ypatingo klimato, drėgmės balanso, derlingos dirvos ir kantrios priežiūros.

Skonio subtilybės

Arabica žavi skonio niuansais. Ji pasižymi mažesniu kofeino kiekiu (apie 1–1,5 %), todėl yra švelnesnė nei kita populiari rūšis – Robusta. Jos skonis dažnai apibūdinamas kaip:

  • Saldus, vaisinis ar gėlių aromatas

  • Rūgštelė primenanti uogas ar citrusinius vaisius

  • Minkštas, šilkinis poskonis

  • Sudėtingos, daugiasluoksnės skonio natos

Priklausomai nuo augimo regiono, dirvožemio ir skrudinimo lygio, Arabica gali turėti kavos pasaulyje retų skonio natų – šokolado, riešutų, medaus, jazminų, tropinių vaisių ar net vyno.

Kur auginama?

Arabica kavos pupelės auginamos vadinamojoje „kavos diržo“ zonoje – tai geografinė juosta aplink pusiaujo liniją. Svarbiausi Arabica augintojai:

  • Brazilija – didžiausia pasaulyje Arabica tiekėja

  • Kolumbija – garsėja savo aukštos kokybės, švelnaus skonio pupelėmis

  • Etiopija – laikoma Arabica gimtine, čia auginamos labai įvairios ir kompleksinės kavos

  • Kenija, Kosta Rika, Gvatemala, Peru, Jemenas– kiekviena šalis siūlo savitą Arabica veidą

Kodėl Arabica tokia vertinga?

Arabica kava auga lėčiau, yra jautresnė ligoms, šalčiui ir kenkėjams, todėl jos auginimas brangesnis ir sudėtingesnis. Tačiau viskas atsiperka: kavos entuziastai ir profesionalūs degustatoriai vertina Arabica už tai, kad ji leidžia atskleisti subtiliausius skonio niuansus.

Arabica dažnai naudojama aukštos kokybės kavose: specialty coffee, single origin, mikropartijose. Būtent ši rūšis dominuoja pasaulinėse kavos čempionatų scenose.


Arabica Lietuvoje – ne tik mada, bet ir atradimas

Lietuvos kavos mylėtojai vis dažniau atsigręžia į Arabica. Ji tampa ne tik kokybiškos kavos sinonimu, bet ir skonių kelione po pasaulį: nuo Etiopijos gėlių laukų iki Brazilijos kalvų. Daugelis kavos mėgėjų renkasi Arabica dėl švelnumo, aromato ir galimybės atrasti vis kitokį skonį kiekviename puodelyje.


Pabaigai

Arabica – tai ne tiesiog kava. Tai istorija, geografija, kultūra ir meno forma, kurią galima patirti kiekviename gurkšnyje. Jei dar nepažinote šios kavos rūšies giliau – galbūt dabar pats laikas padaryti pirmąjį žingsnį į subtilų, aromatingą Arabica pasaulį.

Įrašų paieška
Įrašų kategorija

Siekdami užtikrinti geriausią apsipirkimmo patirtį ir sklandų užsakymų vykdymą naudojame slapukus. Susipažinkite su Privatumo taisyklėmis

Prisijungti

Megamenu

Jūsų krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias